İçeriğe geç

Islama Göre Kimler Evlenemez

İslama göre kiminle evlenilmez?

Konumuzun ilk kısmı şu şekildedir: “Nesep sebebiyle evlenmeleri ebediyen haram olanlar, Nisa Suresi’nin yirmi üçüncü ayetinde zikredilen yedi sınıf kadındır.” Bunlar: ana, kız, kız kardeş, teyze, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızlarıdır.

Kimler evlenemez ayet?

Tercüme (Kur’an Yolu) Size şunlar haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kız kardeşlerinizin kızları, süt anneleriniz, süt anneleriniz, karılarınızın anneleri, üvey kızlarınız ve evlerinizde bulunan evli kadınlarınız.

Kimlerle evlenemez?

1. Nesep ile nesep arasında; kardeşler arasında; amcalar, teyzeler, teyzeler ve bunların yeğenleri arasında; 2. Eşlerden biri ile diğerinin altsoyu veya altsoyu arasında, kayın hısımlığı doğuran evlilik sona ermiş olsa bile, 3. Evlat edinen ile evlat edinilen çocuk arasında veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu veya eşleri arasında.

Yasal olarak kimler evlenemez?

Evliliğe kesin engel olanlar nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısımlığı, evlat edinilen çocuğun suni hısımlık yoluyla evlenmesi, kişinin başkasıyla evlenmesi, evlenmeye engel akıl hastalığı bulunması, alt veya üstsoy olan kayınpederle evlenememe durumu evlenmeye kesin engel sayılır.

Bir kadının mahremi kimlerdir?

Torun, çocuk, anne, baba, büyükbaba, büyükanne, kardeş, teyze, amca, yeğen, kan hısımları arasında. Evlilik yoluyla edinilen hısımlar (yasal) kaynanalar, kayınpederler, başkalarının eşlerinin çocukları, çocukların eşleridir.

Abi ölünce yengeyle evlenmeye ne denir?

1.2. Levirat Evliliği: Levirat evliliği; kardeşin ölümünden sonra ölenin kardeşinin dul eşiyle evlenmesi; yani teyzesiyle evlenmesi ile gerçekleşir. Bu evlilik türü ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir.

Kimlerle evlenmek haram ayettir?

Annelerinizi, kızlarınızı, kız kardeşlerinizi, teyzelerinizi, kardeşlerinizin kızlarını, süt annelerinizi, süt kız kardeşlerinizi, eşlerinizin annelerini ve kendilerine nikâhlanmış olan eşlerinizden üvey kızlarınızı [⁶] size nikâhlamanız haram kılındı.

Nisa 34 ayet hangi olay üzerine inmiştir?

Ailenin bütünlüğünü bozan erkek veya kadınlara karşı gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Nisa Suresi’nin 34. ayetinde, ailenin birliğini bozan bir kadına karşı yapılması gerekenler belirtilmiştir. Bu durumda üç farklı çözüm yolu önerilmektedir. Önce nasihat ve öğüt vermek zorunludur.

Baldızla evlenmek caiz midir?

“Zina büyük bir günah olmakla birlikte, eşlerden birinin zina yapması, bu fiili helal saymadıkları sürece evliliklerine zarar vermez. Yengesiyle evlenme yasağı geçicidir, kalıcı değildir.

İslamda evlilik engelleri nelerdir?

Buna göre İslam hukukunda evliliğe geçici engel oluşturan sebepler; din farklılığı, boşanma, dört nikah, nikah yoluyla hısımlık, mal, iddet, ihram, lian ve zinadır. Medeni hukuka göre ise evliliğe geçici engel oluşturan sebepler; kanuni iddet ve bulaşıcı hastalıklardır.

Türkiye’de kimler evlenemez?

KİMLER HANGİ DURUMLARDA EVLENEMEZ? Birbirleriyle akraba olanlar evlenemezler. Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; Evliliğin sona erdiğine dair mahkeme kararı almamış olanlar gıyaben evlenemezler. Evlilik başarısız olmuşsa, kadın evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.

Kuzenle evlenmek haram mıdır?

Kuzen evlilikleri İslam dünyasında kabul edilirken, kardeşlerle, amcalar, teyzeler ve sütanneler gibi akrabalarla evlilik yasaktır. Hristiyan dünyasında, birinci kuzen evlilikleri hala kabul edilmemektedir ve Katolik Kilisesi’nden özel izin gerektirmektedir.

Hangi evlilikler haramdır?

Evlenmesi haram olan kadınlar şunlardır: Evli kadınlar. Evli bir kadının başkasıyla evlenmesi haramdır. …İddet bekleyen kadın. Bekleme süresi henüz dolmamış bir kadınla evlenmek. …Semavi bir dine inanmayan kadın. …Eşinin mahremi olan kadın. …Beşinci eş olacak kadın. …Aynı eşini ara vermeden üç defa boşamış olan kadın.

Evlilikte engel olan hastalıklar nelerdir?

Madde 123: Frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam ve akıl hastalığına yakalanmış olan kimselerin evlenmeleri yasaktır. Bu hastalıklar gerektiği gibi tedavi edilmedikçe ve bulaşma tehlikesinin geçtiğini veya iyileştiğini bildiren bir doktor raporu gösterilmedikçe, ilgililerin evlenmeleri mümkün değildir.

Evlenme şartları nelerdir?

1. Eşlerden biri evlenme anında evli ise, 2. Eşlerden biri evlenme anında sürekli bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş ise, 3. Eşlerden biri evlenmeye engel bir akıl hastalığına sahip ise, 4. Eşler arasında evlenmeye engel bir akrabalık ilişkisi varsa.

Evlilikte neler haramdır?

Evlilikten sonra kısıtlamalar uygulanır: Bir erkeğin karısının adet dönemi ve plasenta döneminde cinsel ilişkiye girmesine izin verilmez. Anal seks günah sayılır. Kürtaj da kesinlikle yasaktır, eşcinsellik de (hamile kadın için tıbbi riskler hariç); doğum kontrolü için doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasına izin verilir.

Hangi kızla evlenilmez?

Bir sonraki ayette, nesep, süt ve sıhriyet sebebiyle evlenmeleri haram olan kadınlar sıralanmaktadır: “Size anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, teyzeleriniz, kardeşlerinizin kızları, kız kardeşleriniz haram kılındı.” ‘Kızlarınız, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, …

Evliyken baldıza nikah düşer mi?

Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor. Yengeyle zina yapmanın evliliği sona erdirmemesinin nedeni ise, “Yengeyle evlenme yasağı kalıcı değil, geçicidir” ifadesinin sosyal medyada gündem olması.

Peygamber efendimiz evlilik için ne demiş?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Dinini ve ahlakını beğendiğiniz bir erkek, ailenizden bir kıza uygunsa, onunla evlenin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir