İçeriğe geç

Dilekçe Kimlere Yazılır

Dilekçe kimlere verilir?

DİLEKÇE: Kamu veya özel kuruluşlara gönderilen ve bir kaygıyı dile getiren mektuplara dilekçe denir. Anayasa’nın 74. maddesine göre dilekçe hakkı; Vatandaşlar, ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı olarak başvurma ve kendileri veya kamuoyu ile ilgili dilek ve şikayetlerini dile getirme hakkına sahiptir.

Şahıslara dilekçe yazılır mı?

✓ Dilekçe sadece yetkililere hitaben yazılmalıdır. Dilekçeler kişilere yazılı olarak iletilemez. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde teslim olur.

Dilekçe hakkı kimlere verilir?

(a) Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancılar (karşılıklılık ilkesi gözetilmek ve dilekçeleri Türkçe olmak üzere), kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikâyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisine ve ilgili idari makamlara yazılı olarak iletme hakkına sahiptirler.

Dilekçeye saygılarımla yazılır mı?

“Durumu saygıyla bilgilerinize sunarım”, bir sorunun çözümü veya bir işlemin başlatılması için üst makama başvurulması istendiğinde “Saygılarımla izninizi rica ederim”, bir işlemin yapılması için izin istendiğinde ise “Saygılarımla izninizi rica ederim” gibi saygılı ifadelerle sonlandırılmalıdır.

Dilekçe kaç paraya yazılır?

2024 yılı için her türlü ihtar, ihbar ve dilekçe yazma ücreti 3.600 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için icra dairelerinde yapılan işlerin ücreti 3.600 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için icra mahkemelerinde yapılan işlerin ücreti 5.600 Türk Lirasıdır.

18 yaş altı dilekçe yazabilir mi?

“Medeni hukuka göre 18 yaş altı çocuklar, ebeveynlerinin rızasıyla işlem yapmak, bir yere başvurmak veya dilekçe vermek zorundadırlar, ancak Ombudsman kurumu burada bir istisnadır. Çocuklar, yaşları ne olursa olsun, bize başvurabilirler.”26 Temmuz 2019

Dilekçe hakkı kaç gün?

Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.

Şahsa dilekçe nasıl yazılır?

Kişisel dilekçe nasıl yazılır? “Dilekçe” veya “Dilekçe Konusu” en üstte olmalıdır. Ardından dilekçenin yazıldığı kişiyle ilgili bilgiler, tarih ve konu eklenmelidir. En altta dilekçeyi yazan kişinin adı, imzası ve iletişim bilgileri bulunmalıdır.

Resmi bir dilekçe nasıl yazılır?

Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse şikayet edilen belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilmeli ve dilekçede sunulmalıdır.

Dilekçeye 30 günde cevap verilmezse ne olur?

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre eski uygulama devam etmektedir. Dilekçenin kabulü veya reddi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde cevap alınamazsa, talep edilen idare tarafından başvurunun reddedildiği kabul edilir ve bu iptal kararına karşı itiraz etme hakkınız vardır.

Dilekçede TC zorunlu mu?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre dava dilekçesinde davalı adına TC kimlik numarasının verilmesi zorunlu değildir.

Dilekçe hangi yollarla gönderilir?

E-posta yoluyla alınan başvurular ilgili kurumlara elektronik olarak veya başvurunun bilgisayar çıktısı gönderilerek iletilecektir. Ayrıca başvurunun hangi kurum tarafından cevaplanacağı ve başvuru sahibine talep edilen bilgi veya belgelerin hangi tarihe kadar sağlanması gerektiği belirtilecektir.

Kişilere hitaben dilekçe yazılır mı?

Dilekçe yalnızca yetkililere hitaben yazılır; bireylere hitaben yazılmış dilekçeler yazılı olamaz.

Dilekçe elle yazılmak zorunda mı?

Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir. Bu da mümkün değilse siyah veya koyu mavi kalıcı kalem kullanılarak elle okunaklı bir şekilde yazılabilir. Dilekçenin yazıldığı kağıdın dört kenarında 3 santimetre boşluk bırakılır.

Bilgilerinize arz ederim mi bilgilerinizi arz ederim mi?

YÜKSEK MAKAMLARA YAZDIĞINIZDA; Bilginize sunuyoruz. Sunuyorum. Teklif ediliyor. Onayınız (rıza, yetki) için size sunuluyor.

Dilekçe hakkı herkes bu hak ve özgürlükleri kullanabilir mi?

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız gibi, bir kamu kuruluşuna dilekçe vermek kamu yararına bir iyilik değil, Anayasamızın verdiği bir haktır. Ve bu hakkın kullanılması engellenemez.

Dilekçeyi başkası teslim edebilir mi?

Dilekçeler yalnızca başvuru sahibi tarafından KİŞİSEL olarak ve kimliğini ibraz ederek (tüzel kişiler için imza sirkülerinde adı geçen kişilerden en az biri tarafından) Yazışma Müdürlüğüne teslim edilebilir. Yetkisiz kişiler tarafından verilen dilekçeler işleme alınmadan iade edilir.

Dilekçe hakkı kaç gün?

Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.

Dilekçe hakkı nedir 4. sınıf?

Dilekçe hakkı, bireylerin bireysel veya toplu olarak karşılaştıkları, kendileriyle veya kamu işleriyle ilgili kaygılarını, sorunlarını, şikâyetlerini ve haksızlıklarını yargı dışındaki kamu makamlarına iletmelerini ve çözüm bulmalarını istemelerini sağlayan bir insan hakkıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gecelik Escort