İçeriğe geç

Erzurum Eke Ne Demek

Eke ne demek?

Eke, yaşlı, olgun, bilge ve deneyimli kişi için kullanılır.

Erzurum Eze ne demek?

Evle: Öğle vakti. Evmek: Acele et, çabuk davran. Eyhseri: Çoğu zaman, çoğu zaman, her zamanki gibi. Eze: Teyze.

Türkmence eke ne demek?

Türkçede “baba”, Kazak Türkçesinde “eke” ve Türkmen Türkçesinde “kaka” biçimi kullanılır. Göktürk metinlerinde, kardeşlik anlamında ini “küçük kardeş”, eçi “büyük kardeş” ve eke “kız kardeş” sözcükleri bulunur.

Erzurumda sevgiliye ne denir?

Kocalar eşlerinden çok kelimeler kullanırlar ve eşlerine şöyle seslenirler; dünya, kadın, hanım, beynamaz, canım, sevgilim, ceylanım, canım, aşkım, çocuklarımın annesi, arsız, güzel, yakışıklı, evin direği, evimin gülü, gökyüzü, gezegen, gönlümün sırrı, gönlümün tahtı, güzelim, gözüm, gözümün lambası, gözümün nuru, gülüm, …

Erzurum dilinde eke ne demek?

Örneğin alma (elma), eke (büyük), eze (teyze), yelim (ışık), yu- (yıkama), yun- (yıkama) gibi sözcükler biçim ve anlam bakımından Eski Türkçeye benzemektedir.

Eke ne demek Osmaniye?

eke: bilen, kibirli, küstah. Bu kelime, Orta Osmaniye lehçesinde Türkçeye çevrilen Arapça ekber kelimesinin çoğulu olan “ekâbir” (Devellioğlu, 1996: 212) kelimesinin Türkçe biçimidir; kelime aynı zamanda ortak bir kök olarak da kullanılır. Bu kullanım, ekemiş (kişi) kullanımındaki ek-fiil ekinden (eke-miş) anlaşılmaktadır.

Erzurum insanına ne denir?

Dadaş, genel olarak Erzurum Türkleri olarak anılır. Genel olarak Erzurum yöresinde: 1-Kardeş, 2-Yiğit, delikanlı, yiğit adam. 3-Yiğit, cesur.

Erzurum dilinde Mekir ne demek?

ġara mekir (S): Çok koyu tenli.

Erzurum’da bıldır ne demek?

CEVAP 22) Wachtel: Geçen yıl anlamına gelir. Ergişi: Erkek, maskülen kişi anlamına gelir.

Eke Kazakça ne demek?

Bu kelime tarihî Türk lehçelerinde eke şeklinde ve “kız kardeş” anlamında geçmektedir: Orhun Yazıtları’nda eke, “kız kardeş” anlamına gelmektedir (KT.K.

Ozbekce eke ne demek?

Özet: Genel Türkçede olduğu gibi Özbek Türkçesinde de çoğul için +lär eki kullanılmaktadır.

Türkmence merhaba nasıl denir?

❖ Essalavmeleikim! / Salavmaleikim! / Merhaba!

Erzurum şivesi Can ne demek?

Erzurum Vizyonu | Erzurum’da birine: “Bana bakar mısın?” diye seslendiğinizde, size “Can” cevabını verir.

Erzurum şivesi Bibi ne demek?

bibi: 1. hala (Yozgat, Erzurum, Çorum, Malatya vb.); 2. Anneanne (Niğde, Yozgat); 3. Buna yaşlı kadın denir.

Erzurumda posa ne demek?

Posha, Gürcüce “Bosha” (ბოშა) kelimesinden gelir ve Tao-Klarceti bölgesi ve yakın çevresindeki Çingenelere verilen isimdir. Aslında, bu topluluk 1835 Osmanlı nüfus kayıtlarında Çingene anlamına gelen “Kıpti” olarak ve 1886 Rus nüfus sayımında “Çingene” (цыгане) olarak kaydedilmiştir.

Ozbekce eke ne demek?

Özet: Genel Türkçede olduğu gibi Özbek Türkçesinde de çoğul için +lär eki kullanılmaktadır.

EÇI ne demek eski Türkçe?

Birçok kaynağa göre, “ağabey” anlamına gelen “eçi” kelimesi Eski Türkçede kullanılıyordu. Selçuklu döneminde, orijinal “ağabey” anlamının yanı sıra, büyük ve saygın hükümdarları da ifade ediyordu; hatta ona hükümdarın karısı diyorlardı.

Eee ne demek Türkçede?

Elektrikli ve elektronik cihazlar (EEE), 1000 volta kadar alternatif akım ve 1500 volta kadar doğru akımla çalışmak üzere tasarlanmış, düzgün çalışması, bu akımların ve alanların üretilmesi ve iletilmesi ve ölçülmesi için elektrik akımına veya elektromanyetik alanlara dayanan cihazlardır.

Eko kelime anlamı ne demek?

Ultrason dalgalarını kullanan ekokardiyografi (EKO), kalbin işleyişi hakkında bilgi edinmemizi sağlayan bir tanı yöntemidir. Bu tanı yöntemi, kalbi ve çevresindeki damarları görüntüler. EKO nedir?12 Haziran 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir